10. prosince 2014

Na co si dát při blogování pozor I.


Všichni děláme chyby. Přece jenom jsme jen lidi a chybovati lidské býti, což? Jenže ne vždycky je to odpustitelné, zvlášť když se člověk cítí být v dané oblasti opravdu dobrý.
Existují určité věci, které blog házejí o úrovně níž a které často dělají i relativně úspěšné blogerky. Oddaný čtenář odpustí, ale náhodného to jen odradí.
A dnes si pár těch chyb řekneme.

1. (U)držení se tématu
Občas myšlenky zabloudí do nevídaných zákoutí, to známe všichni. Ve vlozích je to v pohodě, ale na blogu už to trochu smrdí. Ví autorka o tom, že původně chtěla psát o papoušcích? Tak proč proboha pseudofilozoficky řeší pohled na barvy? To si to po sobě snad ani nepřečetla, ne?
Dejte čtenářům to, co podle nadpisu očekávají. Podobná překvápka ocení jen málo z nich.

2. (Ne)přehledné články
Že váš blog je především blog a ne sýr, tak proč by měl být post samá díra?
Co na to říct...?
Smůla! Editace textu je velice důležitá. Čtenář se potřebuje ve článku orientovat, proto musí být přehledný. Nahuštěné věty a totální absence odsazování působí chaoticky a špatně se čtou. Navíc žijeme v době, kdy se čtení málem považuje za sprosté slovo, takže je třeba, aby váš post vypadal krátce - a toho paradoxně docílíte právě mačkáním enteru za každým odstavcem.

3. Angličtina
Na blog vám chodí cizinci, takže je potřeba jim zpřístupnit nejen fotky, ale i slovo. Za vidinou nárůstu čtenářů pak blogerky a blogeři smolí anglické verze svých článků.
Pochopitelné...
Ale! Pokud cizí jazyky opravdu nejsou vaše parketa, poproste někoho z okolí, ať vám s tím pomůže, nebo se na to vykašlete úplně. Ten paskvil, co občas z upřímné snahy vznikne, vašim zahraničním čtenářům spíš zamotá hlavu, než objasní, co se snažíte světu sdělit. Naivita je myslet si, že Google Translator je na takové úrovni, aby perfektně přeložil váš zkopírovaný text.

4. "Poraďte mi!"
Inspirace je občas děvka nevděčná a vylétne komínem. Jak se tomu ubránit už jsem zmiňovala tu. Není ostuda se poptat čtenářů, co by je asi tak od vás zajímalo, naopak - je to potěší a vám to pomůže. Rozhodně je ale chyba na svém blogu neustále fňukat, že vás nenapadá, o čem psát, a že ať vám vaši čtenáři poradí. Lidi čtou váš blog, protože je baví vaše osobnost a protože se chtějí odreagovat. Ne proto, aby vám vymýšleli témata a za to je čekala odměna v podobě vydřeného článku a dalšího fňukání.
Pokud nevíte, o čem psát, nepište blog. Jednoduché jako facka.

5. Giveaways
Podarovat svoje čtenáře je činnost moc hezká a záslužná. Čtenáře to potěší a budou mít váš blog o to radši.
Nic se ale nemá přehánět. Příliš časté giveaways jsou otravné a navíc vás budou lidi podezírat, že vlastně nemáte o čem psát, a tak blog zaplácáváte články o této akci, a že nemáte čtenáře jak zaujmout, tak je vábíte aspoň takto. Relativně nové blogy by se jim taky měly vyvarovat - působí to pak jako laciná udička na nové followery.

Žádné komentáře:

Okomentovat