1. prosince 2014

Design blogu 101: Barvy!

Povězme si něco o totálním základu, totiž o barvách blogu.
První, co vás uhodí na jakémkoliv webu do očí, jsou právě barvy. Dost často rozhodují o tom, zda budete číst dál, protože co si budeme povídat, zářivě růžový text na jedovatě zeleném pozadí mnohdy od čtení odradí spolehlivěji než hrubky. Text může být sebezajímavější, ale v momentě, kdy se nedá přečíst, jeho hodnota upadá až do záporných hodnot. A to nikdo nechce, ne?

Někteří z nás to mají v oku. Mají vrozený cit pro barvy, a tak jim nedělá problém vybírat a ladit odstíny jen tak od ruky. Těmhle jedincům závidím, taky bych to tak chtěla umět. Nemyslím si, že bych byla nějak zásadně barvoslepá, ale často se nechám unést možnostmi a pak vytvořím strašně zajímavé barvy, které k sobě až žalostně nejdou. Hodinová práce v tahu a já se nemůžu rozhodnout, která barva je lepší.
Na štěstí je tu pro nás všechny velice šikovný web colourlovers.com, kde si nejen můžeme pomocí jednoduchého toolu (tady) vytvořit barvu podle svých představ, můžeme si vytvořit i celé palety barev, díky nímž lze snadno vidět, jak vypadají vedle sebe a jak moc k sobě ladí.
Palety lze uložit a tím zpřístupnit ostatním uživatelům.

Paris is burning
Pokud na podobné blbůstky nemáte chuť, čas nebo oko, můžete si vybírat z obrovské nabídky palet. Zkuste dát do vyhledávače vámi preferovanou barvu a pak jen projíždějte obrovské množství možností, jak je sladit.

Při vybírání barev dbejte prosím na oči čtenáře a zkuste vzít v potaz tyto tipy:
  1. Pozadí textu by mělo být světlé. Nemusí být nutně zářivě bílé, naopak lepší jsou tlumenější barvy. Na tmavém pozadí je text špatně vidět, člověk musí mhouřit oči a brzo ho přestane bavit číst.
  2. Text by měl být naopak tmavý. Opět, nemusí to být nutně černá, třeba je na váš blog příliš tvrdá - zkuste světlejší černou, tmavě modrou, šedivou, bronzovou... ale nepřežeňte to! Čím tmavší, tím lepší. Zářivé a příliš barevné písmo má stejný efekt jako tmavé pozadí.
  3. Méně je více, proto si nekomplikujte život blogem jako omalovánky - tři až čtyři barvy bohatě stačí. Nebo i dvě. Rozhodnutí je na vás.
  4. Možná zbytečný tip, ale neodpustím si ho - nezapomeňte brát v potaz nejen čtenáře, ale i obsah svého blogu. přece jenom design by měl obsah nějakým způsobem reflektovat.
  5. Tlumené a pastelové barvy možná nejsou váš styl, nicméně čtenáři to určitě ocení. Zářivě zelená je oproti tlumené pastelově zelené sakra rozdíl, nemyslíte?
Co je podle vás lepší?
Doufám, že pro vás tipy byly přínosné. V případě dotazů se na mě neváhejte obrátit do komentářů!

Žádné komentáře:

Okomentovat