3. prosince 2014

10 tipů, jak být lepším blogerem


1. Pište pravidelně
Známe to snad všichni - jednou člověk chytí slinu, nápady na blog se jen hrnou a články se píší skoro samy. A potom je zase v hlavě pusto-prázdno, inspirace ne a ne dorazit. Než naflákat za jeden týden šest postů, nebo nedejbože za jeden den, ukládejte si hotové články a použijte je v době bloku. Nejlepší je mít určité dny (den) v týdnu, kdy publikujete, ale o organizaci blogu si řekneme někdy příště.


2. Buďte sami sebou
Nezapomínejte, že váš blog je jednoduše jen váš. Dejte do toho kousek sebe a nebojte se napsat svůj názor, jakkoli nepopulární by mohl být. Podívejte se na to z druhé strany - čtete radši originální článek, co má šmrnc, nebo upatlanost, která je vám povědomá z mnoha dalších webů?

3. Vtipně a lehce
Bloger s talentem pisálkovství má mnohem snadnější práci, ale žádný učený z nebe nespadl. Psát hezky se dá naučit - pozorováním a zkoušením. Ne každý je rozený džouker, ale pak je důležité psát lehce, se spádem. Posty musí být hlavně čtivé, přece jen na dlouhé, těžké, komplikované věty plné složitých slov máme povinnou četbu, že.

4. Obraz řekne tisíc slov
Na svém osobním blogu fotky používám jen pramálo. Pokud chcete mít blog čtený, obrázky jsou samozřejmě třeba. Záleží jen na tématu vašeho blogu a samotného článku, jestli je vhodnější vaše vlastní fotografie nebo stačí jakási obecnost z internetových galerií. Čím víc vypovídá a lépe vypadá, tím lepší je to pro váš blog.
Kde a jak brát obrázky, případně jak hezky fotit, si v budoucnu určitě ještě povíme.

5.  Stručně a jasně!
Radši než psát dlouhý elaborát, rozdělte (logicky, prosím vás!) článek na několik dílů. Tím si nejen pojistíte kontent na pár dní dopředu, ale je i větší pravděpodobnost, že si čtenáři text skutečně přečtou celý.
Nezapomínejte používat k oddělování témat a podtémat enter. Všechno je hned přehlednější, v textu se lépe hledá a je i větší pravděpodobnost, že se k němu čtenář vrátí, když ho někdo vyruší.


6. Čtenář je kámoš (ne žrádlo)
Co si budeme povídat, jen minimum z nás dělá blog vyloženě pro sebe. Reakce vždycky potěší a přibývající čísílko pravidelných followerů zrovna tak. Odepisujte lidem, odpovídejte jim na dotazy.
Dobrý způsob, jak se se svými čtenáři spojit, jsou sociální média, založením stránky na Facebooku ještě nikdy nikdo neprohloupil.
Uvědomte si, že čtenáři vám často mohou dopomoci k inspiraci nebo získávání nových kontaktů i přátelství.

7. Múzo, kam letíš?
Mně osobně nejvíc věcí napadá za pochodu - v tramvaji, ve sprše, při vaření, na procházce se psi nebo před spaním. Proto u sebe vždycky nosím sešity, kam si nápady a inspirace zapisuju. Největší lež, kterou si sami sobě říkáme, je "to si budu pamatovat". To tak!

8. Titul(ek)!
"Bez titulu si ani neškrtneš!" hřímají moji rodiče a hřímám i já, alespoň co se blogování týče. Ideální titulek by měl stručně a jasně vypovídat o obsahu článku, chytit vaše oko a naladit vás na čtení. Absence titulků je sice übercool a hipsta věc, ale věřte, že z hlediska popularity, přehlednosti a vyhledávání vašeho blogu je platná jako sluneční raybany v noci.

9. Kritizujte sami sebe
Lepší žádný článek než jakási trapná nejapnost postavená z písmenek. Někdy prostě není váš den, fotky nevyjdou, písmenka se tvoří v porodních bolestech... radši se na to vykašlete. Nejpovedenější fotku hoďte na Facebook či Instagram a na blogu porušte pravidlo o pravidelnosti. Pravidla jsou od toho, aby se porušovala a vůbec.

10. Udržujte pořádek na blogu
Snažte se, ať je váš blog co nejvíc přehledný a uklizený. Spoustu blikajících reklam, milion štítků a všudypřítomný chaos čtenáře odradí a vám jen uškodí. Osobně jsem v životě největší bordelář a chaotik, ale blogy, hm, ty musím mít čisté jako miminko!

Žádné komentáře:

Okomentovat