21. ledna 2015

Jak na štítky?

Štítky neboli kategorie vašeho blogu jsou takové virtuální desky, šuplíky, svěrací sponky - drží pohromadě články, které se točí okolo určitého tématu. Jejich existence na blogu je užitečná a, pokud se nejedná o blog zaměřený vyloženě jedním jediným směrem, často nevyhnutelná.
Na co je tedy potřeba při organizaci štítků myslet?

Co říkají?
Dbejte na dobrou definici daného tématu. Popouštět uzdu představivosti je fajn, ale je třeba nezapomínat na čtenáře, který by třeba mohl být ve vašem fantazijním světě ztracen. Překlad? Pojmenovat kategorii s fotkami "Fotky" je fajn, "Můj život mým fotoaparátem" je hezké, "Čočkovka" už je matoucí. "Protože jakože foťák má čočky" je logika poněkud vzdálená.

Kolik jich je?
Svět je plný hashtagů, jenže štítky nejsou hashtagy, proto není potřeba mít jich bambilion. Stačí si uvědomit, na co je blog zaměřen a podle toho si je upravit. Pokud máte touhu jeden článek hodit pod více jak tři štítky, asi jich máte přehršel a je na čase je trochu promazat.

Jak jsou organizovány?
Je dobré widget se štítky dát na nějaké viditelné místo na blogu tak, aby každý návštěvník dokázal najít to, co hledá.
Dále je potřeba se zaměřit na jejich seřazení - podle abecedy, podle četnosti příspěvků, podle délky slov, podle popularity, podle vašeho momentálního rozpoložení. Hlavní je, aby to dávalo smysl.
Pokud máte štítků nevyhnutelně moc (osobně tohle vidím hlavně u kosmetických blogů), zkuste je sloučit do malých podkategorií a mít místo jednoho widgetu na štítky třeba tři. Opět - tak, aby to dávalo smysl. (Například u kosmetických blogů oceňuju, když mají zvlášť od sebe oddělené štítky s názvy značek a štítky s účelem produktů).

5 komentářů:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Jelikož mám blog už déle, jak se zbavím štítků, které už nepoužívám? Nikde jsem nepřišla na to, jak je promazat :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Napiš mi prosím na mail jaknablogovani@gmail.com, odepíšu postup. :)

      Vymazat
    2. Můžu prosím poprosit taky postup jak editovat štítky? Moc děkuji :-)

      Vymazat
  3. Jak se tam dá nastavit ten widget se štítkama jako rubrikama ? Nevím si vůbec rady :/

    OdpovědětVymazat